27 Mayıs 2014 Salı

Firefox 29 Güncellemesinden Sonra Eski Eklentilere Yeniden Kavuşun


Firefox 29 (Kaynak)
Yakın zaman önce Firefox'un 29. sürümü çıktı. Firefox, otomatik güncelleştirme seçeneği zaten açık olarak geliyor ve internetle çok fazla haşır neşir bir program olduğundan otomatik güncelleştirmenin her zaman açık olması bir yandan da güvenlik açısından vazgeçilmez bir durum. Diğer taraftan Mozilla, bu son sürümde Firefox'un görünümünü Australis adında bir "theme" kullanarak bir parça değiştirdi ve eski eklentilerin bazıları bu güncellemeyle kullanılmaz hale geldi. Bunun başlıcası da eski eklenti çubuğu (Add-on Bar). Eklenti çubuğunun yeni hali bize ne getirir ne getirmez bilmiyorum ama eskiden eklenti çubuğunda yer alan uygulamalar artık buraya yerleşemiyor. Buradaki uygulamaların yeni sürümleri çıkmadıysa bir çoğu şu an byte çöpü durumunda. Peki güncellenmeyen, geliştirilmesi durmuş yada acilen ihtiyacımız olan eklentilere ne olacak, işte bunun çözümünü anlatacağım.

Öncelikle belirteyim ki burada anlatacağım yöntemin her uygulama için çözüm olma garantisi olmadığı gibi çalışıp çalışmaması da kullandığınız eski eklentinin yapısıyla ilgili. 

Herneyse, Firefox 29 kurulduktan sonra bu sürümle uyumlu olmayan bütün eklentileri kapatıyor ancak eski sürümlerde bunlar elle tekrar açılabiliyordu. Şimdi bunu kaldırmışlar. İlk iş olarak Google'a "force firefox add on compatibility" diye aratıp çıkan sonuçlara baktım. Bu anlatacağım çalışmadı ancak eski sürümlerde çalışıyor olması lazım. Sıkça karşıma çıkan çözüm şurada anlatıldığı gibi Firefox'un registry'si olan about:config'e girip, burada extensions.checkCompatibility.x.y adında bir ikili anahtar (boolean key) oluşturup değerini "false" olarak vermek. x.y, uygulamaların denetleneceği minimum Firefox sürümü oluyor. Örneğin uygulamaların uyumluluğunu 13.0 sürümüne göre denetlenmesi istenirse oluşturulacak anahtar extensions.checkCompatibility.13.0 ve değerinin de "false" olması gerekiyor. Daha sonra her ihtimale karşı bir de Firefox'u tekrar başlatıyorsunuz. Fakat paragrafın başında da söylediğim gibi 29. sürümde bu şekilde çalışmıyor.

Asıl çözüme gelmeden önce bazı önkoşullardan bahsedeceğim. Normalde 64bit işletim sistemi kullanıyorum ve bu nedenle kullandığım bütün yazılımların da 64bitlik olmasına özen gösteriyorum. Diğer taraftan da hiçbir zaman alfa yada beta sürüm kullanmam. Kullandığım yazılımların mutlaka "stable" olan denenmiş sürümlerini hatta güvenlik açıkları yoksa "stable"dan da bir eski sürümlerini tercih ederim. Bu nedenle Firefox beni bir ikileme soktu. Anladığım kadarıyla Firefox 64bit'i yalnızca Nightly sürümlerinde destekliyor ancak bunlar için stabilite garantisi vermiyor. Stabil Firefox'ların tamamı 32bit. Bu nedenle ben Nightly değil stabil ama 32bitlik sürümü tercih ettim. Çalışan Firefox'un kaç bitlik olduğuna Görev Yöneticisi'nden bakılabilir.

Bunu anlattım çünkü eklenti uyumluluğunu kapatmak için "Nightly Tester Tools" adında bir eklenti kullandım. İlk başta adına aldanıp Nightly için bu, benimki 32bit dememe rağmen daha sonradan başka bir çözüm bulamayınca yükledim. Sorunsuz çalıştı. Bu eklentiyi kullanarak uyumsuz olduğu söylenen eklentileri çalıştırmak olanaklı. Nighty'i yükledikten sonra


"Force Addon Compatibility"yi açınca eski eklentilerinize kavuşuyorsunuz. Yada en azından artık uyumsuzluk nedeniyle pasifleştirilmiş eklentileri açabiliyorsunuz diyelim. Bu eklentiyi bir forum sitesinde gördüm. Forum başlığının ileriki mesajlarında Nightly Tester Tools'dan farklı bir eklentiden daha bahsedilmiş. Ben Nightly'i denedim sorun olmadı.

Buraya kadar eski eklentiyi sorunsuz çalıştırabildiyseniz sorun yok ancak yukarıdaki ekran görüntüsünden de görüleceği üzere örneğin WeatherForecast eklentisi eklenti çubuğuna yerleşiyor ve sadece WeatherForecast'i aktif hale getirince sorun çözülmüyor çünkü daha önce de bahsettiğim gibi artık gördüğünüz eklentiler çubuğu eski eklentiler çubuğu değil, öyle görünse bile. Mozilla'nın kendi sitesinde eklenti çubuğunu değiştirdiklerini kendileri de yazmışlar zaten. Eski eklenti çubuğunu geri getirmek için "The Addon Bar (restored)" adındaki bir eklenti daha gerekli. Bunu da Eklentilerin bulunduğu siteden yükleyince örneğin WeatherForecast eklentisi gibi eski eklenti çubuğunu kullanan eklentiler sorunsuz çalışmaya başladı.

Buraya kadar herşey tamamsa bir ince ayar kalıyor. Eğer yeni Firefox'ların garip pencere ve sekme görüntülerinden zerre hoşlanmıyorsanız üçüncü sürüm Firefox gibi görünmesini sağlamak için iki tane daha eklenti var. Birisi "Classic Theme Restorer". Bununla sekmelerin görüntülerini eski güzel görünümlerine geri döndürmek olanaklı. Bu eklentiyi yükledikten sonra Araçlar menüsü altında kendi kullanıcı arabirimine ulaşılabiliyor. En üstteki Firefox görüntüsünün kaynağında (yani şurada) bu eklentiyle ilgili İngilizce bir kaynak daha var. Diğer ikinci eklenti de "Classic Toolbar Buttons", eski sürüm Firefox düğmelerini kullanabilmek için. Bunun ayarları da eklentiler sayfasından (about:addons) eklentinin kendi ayar sayfasından yapılıyor. 

Elbette görünüm için iki ayrı eklenti kullanmak en azından benim için, ayarlar içerisinde kaybolmaya neden olabiliyor. Daha önceden Firefox için "Classic Compact" kullanıyordum ancak bu eklenti de Firefox 29. sürümle uyumlu olmadığından Firefox tarafından kapatıldı. Yukarıda anlattığım yöntemle bu eklentiyi de açtığım halde eklenti çalışıyor görünmesine rağmen yaptığım değişiklikleri uygulamadı. Bu nedenle Classic Compact yerine artık diğer ikisini kullanıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder